Personalo valdymo politika

Personalo valdymo politika

1.       TIKSLAS:
Personalo valdymo politika (toliau – Politika) – tai UAB „Home Group“ (toliau – Įmonė) Personalo valdymo gairių dokumentas, apibrėžiantis pamatines Įmonės nuostatas Personalo valdymo srityje, nusakantis Įmonės lūkesčius darbuotojui ir atliepiantis darbuotojų lūkesčius kartu dirbantiems kolegoms ir Įmonei kaip darbdaviui.
Politikos tikslas – sukurti sąlygas, kurios pritrauktų ir padėtų išlaikyti Įmonėje bendro tikslo efektyviai siekiančius, įsitraukusius, motyvuotus ir atsakingus gamybos ekspertus – talentus, ir tuo užtikrinti geriausią vertę Įmonei bei jos suinteresuotosioms šalims.
Šia politika siekiama formuoti bendrą Įmonės Personalo organizavimo ir valdymo veiksmų bei priemonių sistemą bei užtikrinti priimamų sprendimų, susijusių su Įmonės Personalo organizavimu ir valdymu, nuoseklumą ir ilgalaikiškumą.

2.       TAIKYMO SRITIS:
Ši politika taikoma mūsų visiems Įmonės darbuotojams bei praktiką atliekantiems asmenims, taip pat paslaugas teikiančių kitų įmonių darbuotojams, tiek kiek neprieštarauja galiojantiems teisės aktams.

3.       TERMINAI IR APIBRĖŽIMAI:
Politikoje vartojamos sąvokos:
Darbo užmokesčio sistema – įmonės atlygio politika (darbuotojų darbo apmokėjimo ir skatinimo taisyklės), kurią tvirtina Įmonės generalinis direktorius.
Darbuotojas – fizinis asmuo, įsipareigojęs atlygintinai atlikti darbo funkcijas pagal darbo sutartį su Įmone.
Kandidatas – fizinis asmuo, siekiantis užimti pareigas Įmonėje.
Karjera – darbuotojo pareigybių ar darbo vietų raida (horizontali, vertikali) Įmonėje.
Kompetencija – gebėjimas atlikti tam tikrą veiklą, remiantis įgytų žinių, mokėjimų, įgūdžių, patirties, vertybinių nuostatų visuma, pasireiškiantis darbuotojo elgesiu.
Pakeičiamumas (kaitumas) – karjeros planavimo dalis, darbuotojų rotacija pakeičiamumo tikslais Įmonės viduje.
Pareigybė (pozicija) – vieno darbuotojo vykdomų funkcijų, teisių ir atsakomybių, reikalingų kvalifikacinių reikalavimų, santykio su įmone ir su darbo atlikimu susijusios informacijos, visuma.
Politika – įmonės Personalo valdymo politika.
Skelbiama atranka – atrankos į Įmonės darbuotojų pareigybes organizavimo būdas, kai apie atranką viešai skelbiama Įmonės pasirinktais kanalais.
Personalas – Įmonės darbuotojai ir jų turimų bendrųjų, specialiųjų, profesinių kompetencijų, reikalingų darbui, visuma.
Kitos Politikoje vartojamos sąvokos turi būti suprantamos taip, kaip jos apibrėžtos Lietuvos Respublikos teisės aktuose.
Atsakomybė pagal galiojančius teisės aktus.

4.       POLITIKOS APRAŠYMAS:
4.1. Bendrosios nuostatos
Įmonės vertybės – entuziazmas, integralumas, tvarus mąstymas, bendradarbiavimas ir komandinis darbas bei paprastumas – yra kasdienio elgesio Įmonėje gairės. Pagrindiniai Įmonės lūkesčiai darbuotojų elgesio atžvilgiu yra išdėstyti Etikos kodekse ir Bendrųjų Darbo tvarkos nuostatų politikoje. Tikimasi, kad Įmonės darbuotojai laikysis šių įsipareigojimų.
Politika apibrėžia pagrindines Personalo valdymo gaires ir principus įmonėje:
Įmonėje Darbas yra laisvai pasirenkamas, nėra prievartinio darbo, privalomo ar nesavanoriško kalinių darbo. Iš kandidatų ar darbuotojų nėra reikalaujama palikti įmonei „užstatą“ ar asmens dokumentus, ir jie gali nevaržomai nutraukti darbo santykius su įmone, laikantis Lietuvos Respublikos teisės aktuose numatytų informavimo terminų bei formos.
Įmonėje užtikrinama asociacijų laisvė ir teisė į kolektyvines derybas. Darbuotojai turi teisę jungtis prie egzistuojančių profesinių sąjungų veiklos arba sukurti pačių suformuotą profesinę sąjungą ir kolektyviai derėtis, taip, kaip tai apibrėžia Lietuvos Respublikos teisės aktai. Įmonė gerbia profesines sąjungas ir asociacijas bei jų organizacinę veiklą. Atstovai nėra diskriminuojami ir turi galimybę vykdyti savo atstovaujamąsias funkcijas Įmonėje.
Įmonėje užtikrinamos saugios ir sveikatai nekenksmingos darbo sąlygos, taip kaip to reikalauja Lietuvos Respublikos teisės aktai. Įmonė imasi visų įmanomų veiksmų siekiant užkirsti kelią nelaimingiems atsitikimams ir žalai sveikatai darbe, susijusiai su darbu arba galinčiai atsirasti darbo metu, kuo labiau, tačiau kiek tai pagrįstai praktiška, sumažinant darbo aplinkai būdingų pavojų priežastis. Darbuotojai mokomi saugos ir sveikatos klausimais.
Nepilnamečių darbas įmonėje nenaudojamas, taip pat įmonė netoleruoja jokio nepilnamečių darbo išnaudojimo, prieštaraujančio Lietuvos Respublikos teisės aktams kitose įmonėse, su kuriomis įmonė dirba.
Įmonėje darbuotojams mokamas ne mažesnis nei Vyriausybės nustatytas minimalus mėnesinis darbo užmokestis, taip kaip tai apibrėžia galiojantys Lietuvos Respublikos teisės aktai.
Įmonėje darbo valandos organizuojamos, taip, kaip tai apibrėžta Lietuvos Respublikos teisės aktuose ir Vyriausybės nutarimuose. Darbo valandos apibrėžiamos kiekvienoje darbo sutartyje. Viršvalandžiai yra organizuojami atsakingai, bet kokie viršvalandžiai yra savanoriški, už viršvalandžius atsiskaitoma, taip, kaip tai numato galiojantys Lietuvos Respublikos teisės aktai. Viršvalandiniai darbai turi būti iš anksto suderinti su Padalinio vadovu, įmonės generaliniu direktoriumi bei Personalo atstovais.
Įmonė užtikrina visų darbuotojų ir besikreipiančių dėl įdarbinimo asmenų (kandidatų) vienodą padėtį tiek iki, tiek po darbo sutarties sudarymo, nepaisant lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos, šeiminės padėties, ketinimo turėti vaikų.
Įmonė užtikrina, kad nuolatinio pobūdžio darbams būtų sudaromos neterminuotos darbo sutartys, visais atvejais, kai tai apima darbo teisinius santykius su darbuotojais bei atsirinktais kandidatais sudaromos darbo sutartys, taip, kaip tai numatyta Lietuvos Respublikos teisės aktuose bei Vyriausybės nutarimuose.   
Įmonėje netoleruojamas šiurkštus ir nehumaniškas elgesys: bet koks nepriimtinas elgesys, kuriuo siekiama pakenkti / kenkiama / gali būti pakenkta darbuotojo emocinei, psichinei ir / ar fizinei sveikatai, siekiama sukurti / sukuriama priešiška darbo aplinka. Įmonė visais atvejais deda maksimalias pastangas, kad būtų užkirstas toks elgesys.

4.2. Personalo planavimas
Siekiant įvertinti vidinius ir išorinius išteklius ir nustatyti reikiamą darbuotojų poreikį bei jų kompetencijų lygį Įmonėje vykdomas Personalo planavimas.  Pareigybių poreikis planuojamas pagal numatomas veiklos apimtis, darbuotojų funkcijas, jų kokybiškam atlikimui reikiamas kompetencijas, atsižvelgiant į ilgalaikę pozicijos perspektyvą ir poreikio svarbą Įmonei, taip pat į darbuotojų našumo rodiklius ir numatomą jų kitimą.

4.3. Atranka
Darbuotojų atranka ir įdarbinimas Įmonėje suprantami kaip svarbi investicija į Įmonės veiklos sėkmę. Darbuotojų atrankos į laisvas pozicijas Įmonėje vykdomos vidinės karjeros būdu apie laisvas darbo pozicijas skelbiant vidiniuose kanaluose (skelbimų lentose) bei apie laisvas darbo pozicijas skelbiant viešai, pasirinktuose atrankų kanaluose. Kiekvienai pozicijai nustatomos reikalingos kompetencijos ir kiti kvalifikaciniai reikalavimai, kuriuos privalo atitikti kandidatas. Įmonė be oficialių atrankos kanalų, informaciją apie atrankas platina įvairiais kanalais: per socialinius tinklus, universitetuose, profesinėse mokyklose ir panašiai. Atrankos metu vertinama ar kandidatas turi reikiamas laisvai pozicijai kompetencijas bei kandidato vertybinės nuostatos. Atrankų metu ir joms pasibaigus užtikrinama komunikacija su kandidatais apie atrankos eigą ir rezultatus. Visos atrankos atliekamos laikantis šių principų:
skaidrumo – atrankos, išskyrus, kai pozicija užpildoma vidinės karjeros skatinimo būdu, vykdomos viešai apie jas skelbiant Įmonės pasirinktuose Atrankos kanaluose siekiant visiems kandidatams sudaryti vienodas sąlygas sužinoti apie pareigybei keliamus reikalavimus;
lygių galimybių – visi kandidatai vertinami objektyviai, nepaisant lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos, šeiminės padėties, ketinimo turėti vaikų;
konfidencialumo – Įmonė užtikrina visų kandidatų konfidencialumą ir jų asmens duomenų apsaugos teisinius reikalavimus, tiek atrankos proceso metu, tiek jam pasibaigus;
teisingumo – visi kandidatai vertinami nešališkai, vertinant darbui atlikti svarbias kompetencijas (profesinę patirtį, įgūdžius ir kt.), motyvaciją ir vertybines nuostatas;
vidinės karjeros skatinimo – siekiama skatinti Įmonės darbuotojus, turinčius reikiamas kompetencijas, kandidatuoti į laivas pozicijas.

4.4. Įdarbinimas ir adaptacija
Naujam darbuotojui suteikiamos visos reikalingos darbui atlikti priemonės. Įdarbinant ir įtraukiant naują darbuotoją į Įmonės veiklą, užtikrinami aiškūs procesai, tinkamas naujo darbuotojo susipažinimas su jo funkcijomis, atsakomybėmis ir jam keliamais tikslais, siekiant didesnio naujo darbuotojo įsitraukimo.  Skatinamas atviras grįžtamasis ryšys tarp naujo darbuotojo ir Įmonės bei tiesioginio vadovo, gauta informacija naudojama procesams tobulinti. Sklandus įvedimo ir adaptacijos procesas užtikrinamas vadovaujantis Įmonės generalinio direktoriaus patvirtinta Darbuotojo adaptavimo procedūra.

4.5. Veiklos valdymas ir vertinimas
Veiklos vertinimas yra svarbus Personalo valdymo įrankis, skirtas kurti efektyvią darbuotojų individualių tikslų, tiesiogiai susijusių su Įmonės tikslais, pasiekimo vertinimu grįstą sistemą. Įmonėje metinis veiklos vertinimas taikomas Vadovaujančias pareigas užimantiems darbuotojams. Darbuotojų veiklos vertinimo paskirtis – rasti būdus, kaip darbuotojų veiklą derinti su Įmonės strategija ir veiklos planais, skatinti darbuotojus gerinti individualią veiklą, ugdyti darbuotojų motyvaciją ir plėtoti bendradarbiavimo, ugdyti grįžtamojo ryšio bei reguliarių struktūruotų pokalbių kultūrą. Darbuotojų veikla vertinama siekiant šių tikslų:
nustatyti darbuotojui objektyvius ir pamatuojamus asmeninius tikslus, suderintus su Įmonės strategija ir padalinio veiklos planu, taip ugdant jų profesines ir vadybines kompetencijas. Įvertinti, kaip per vertinamą laikotarpį darbuotojui sekėsi siekti nustatytų metinių tikslų ir vadovautis vertybėmis;
skatinti darbuotojo atsakomybę už savo veiklos rezultatus, teikiant darbuotojui informaciją, kaip vertinamas jo metinių tikslų pasiekimo lygis ir vertybių laikymasis, kad darbuotojas aiškiai žinotų su juo susijusius lūkesčius ir tai, kaip jis juos atitinka;
išsiaiškinti, kokie ne nuo darbuotojo priklausantys veiklos procesų tobulinimai leistų sklandžiau organizuoti darbuotojo ir Įmonės veiklą. Gauti informacijos apie darbuotojų lūkesčius dėl darbo sąlygų, funkcijų ir atsakomybės, karjeros ir kitų svarbių veiklos organizavimo klausimų;
įvertinti darbuotojus pagal jų veiklos rezultatus ir atitinkamai paskirstyti darbo užmokesčio peržiūrėjimui ar skatinimui skirtą Įmonės darbo užmokesčio fondo dalį (kai toks numatytas).

4.6. Tobulėjimas ir kvalifikacija
Įmonės vizija – Stipri entuziastingų profesionalų komanda, suprantanti mūsų klientų poreikius, todėl Įmonė skatina kurti bei ugdyti aukščiausios kompetencijos darbuotojų komandas, kurios aktyviai bendradarbiauja, yra atviros naujovėms ir aktyviai siekia Įmonės tikslų. Įmonė siekia nukreipti darbuotojus tobulinti konkrečių kompetencijų, kurios reikalingos Įmonės tikslams pasiekti. Darbuotojai, jų vadovai ir Personalo atstovai bendradarbiauja, siekdami kurti ir vystyti nuolatinio profesinio tobulėjimo kultūrą. Be formaliojo ir neformaliojo mokymo siekiama diegti tokias tobulėjimo formas kaip dalijimasis gerąja patirtimi (formalios ir neformalios stažuotės, vizitai kituose padaliniuose ar įmonėse, kito darbuotojo stebėjimas „šešėliavimas“, ir kt.), mokymasis veikloje (sudėtingesnių ar kitokio pobūdžio užduočių skyrimas, pavadavimas, naujos atsakomybės sritys, instruktavimas, dalyvavimas projektuose ar darbo grupėse).

4.7. Pakeičiamumo užtikrinimas
Pakeičiamumo užtikrinimo tikslas – suteikti galimybę kompetentingiems ir lojaliems darbuotojams prisiimti daugiau atsakomybių ar išbandyti naujas sritis, užtikrinti darnų komandų formavimą, mažinant darbuotojų kaitos rodiklius. Visiems darbuotojams sudaromos vienodos sąlygos tobulėti bei siekti karjeros. Įmonėje yra sudaromas darbuotojų pakeičiamumo planas, kuris leidžia užtikrinti Įmonės veiklos tęstinumą keičiantis darbuotojams, numatant vertikaliosios ar horizontaliosios karjeros galimybes.

4.8. Atlygis 
Įmonės darbuotojų Atlygis valdomas vadovaujantis galiojančia Įmonės Darbo apmokėjimo sistema.

4.9. Motyvavimas
Įmonėje siekiama suburti rezultatyviai dirbančių profesionalų komandą, kurią vienytų bendros vertybės, vizija ir tikslai, todėl stengiamasi nuolat palaikyti ir stiprinti komandos narių vidinę motyvaciją. Įmonėje aktyviai taikomos nepiniginės motyvaciją didinančios priemonės, tokios, kaip teigiamas psichologinis klimatas, galimybė tobulėti ir kelti kvalifikaciją, siekti karjeros galimybių, įtraukimas į sprendimų priėmimą, vadovo palaikymas ir kt. Skatinama darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyra – užtikrinama nuotolinio darbo galimybė, suteikiamas papildomas poilsio laikas, vykdomos įvairios pripažinimo priemonių programos, kurias įgyvendinant darbuotojai vertinami už indėlį į komandos ar Įmonės veiklą.

4.10. Darbuotojų sauga ir sveikata
Įmonė užtikrina saugias darbo sąlygas darbuotojams: reguliariai atlieka darbo aplinkos ir sąlygų vertinimus, sprendžia aktualius su darbuotojų sveikata ar sauga susijusius klausimus.

4.11. Lygių galimybių užtikrinimas
Įmonė yra lygias galimybes užtikrinantis darbdavys ir taiko lygių galimybių principus visuose personalo procesuose. Lygios galimybės užtikrinamos vadovaujantis įmonėje galiojančia Lygių galimybių politika.

4.12. Baigiamosios nuostatos
Už Politikos įgyvendinimo kontrolę atsako UAB „Home Group Lithuania“ Personalo vadovas.
Politika peržiūrima ir atnaujinama pagal poreikį arba pasikeitus galiojantiems teisės aktams, reglamentuojantiems aukščiau aptartus klausimus.
Politika yra skelbiama viešai prieinamuose informaciniuose segtuvuose ir / ar intranete. Darbuotojai su šia Politika visada gali susipažinti Bendrovės administracijoje adresu: Šilutės pl. 95, LT-95112, Lietuvos Respublika
Šioje Politikoje nustatytais principais bei gairėmis privalo vadovautis visi tiek įmonės darbuotojai, tiek kitų įmonių atstovai.
Ši politika taikoma tiek, kiek tai neprieštarauja Lietuvos Respublikos ir Europos sąjungos darbo organizavimą reglamentuojantiems teisės aktams