Elgesio kodeksas

Elgesio kodeksas

1.       TIKSLAS:
Nustatyti Home Group darbuotojų elgesio taisykles.

2.       TAIKYMO SRITIS:
Ši politika taikoma visiems Fleming baldai, Home group ir Home group Lithuania darbuotojams.

3.       TERMINAI IR APIBRĖŽIMAI:
3.1. Apibrėžimai
HG – UAB „Home group“
HG LT – UAB „Home group Lithuania“

Įmonių grupė – Home group holdings
3.2 Atsakomybė:
Pagal galiojančius teisės aktus.

4.       PROCESO APRAŠYMAS:
Mūsų elgesys su verslo partneriais bei kolegomis turi būti grindžiamas atvirumu, pagarba, sąžiningumu ir vertybių principingumu. Visada vadovausimės įstatymais ir kitais teisės aktais visose jurisdikcijose kuriose veikiame. Mes nesiūlysime ir nepriimsime iš klientų, kitų verslo partnerių, oficialių institucijų ir kitų subjektų atlygio ar naudos, pažeidžiančios galiojančius įstatymus ar šį Kodeksą. Mes užtikrinsime, kad mūsų darbuotojai ir verslo partneriai (tiekėjai, klientai ir subrangovai ir kt.) žinotų mūsų elgesio kodeksą.

Nulinė tolerancija korupcijai
Pasitikėjimas, pagarba, vertybių principingumas ir sąžiningumas yra būtinos Home Group. Bet kokia korupcijos forma yra nesuderinama su sėkmingo verslo tikslu. Mes visiškai netoleruojame visų formų korupcijos.

Bendravimas su pareigūnais
Sprendžiant kasdienius verslo klausimus, bendravimas su pareigūnais visada turi būti profesionalus, remtis teisiškai pagrįstais ir etiniais sprendimais.

Interesų konfliktai
Verslo sprendimus visada priimame remdamiesi tuo kas labiausiai atitinka įmonių Grupės interesus. Priimami sprendimai niekada negali būti grindžiami asmeninėmis nuostatomis ar savitarpio santykiais. Interesų konfliktas iškyla, kai kas nors trukdo ar daro įtaką nepriklausomam darbuotojų sprendimui atsižvelgiant į Home Group interesus. Turime vengti situacijų, kai mūsų asmeniniai interesai gali prieštarauti ar gali atrodyti prieštaraujantys įmonių Grupės interesams.

Pagarbus elgesys darbe
Home Group yra įsipareigojusi sukurti saugią ir pagarbią darbo aplinką, kurioje mūsų kolegos galėtų atskleisti savo potencialą bei tobulėti. Mes saugome savo darbuotojus nuo diskriminacijos ir priekabiavimo. Visus su personalo valdymu susijusius sprendimus (pvz., priėmimą į darbą, paaukštinimą, atlyginimo pakeitimus ir pan.) priimame tik atsižvelgdami į asmenines darbuotojo savybes, tokias kaip kvalifikacija, kompetencija, patirtis bei pasiekimai. Griežtai draudžiama bet kokio pobūdžio diskriminacija dėl lyties, lytinės orientacijos, tautybės, rasės, tikėjimo, negalios, amžiaus, santuokinės ir šeiminės padėties ar bet kokių kitų įstatymų saugomų ypatybių. Home Group netoleruoja jokio tipo priekabiavimo darbe, tai reiškia, kad visiems darbuotojams, o ypač vadovams, neleidžiami jokie veiksmai (verbaliniai, vizualiniai ir / ar fiziniai), siekiant įbauginti, piktnaudžiauti ar priekabiauti darbe.

Pasiūlymų bei pastabų teikimas
Pasiūlymų bei pastabų teikimas gali padėti Home Group kuo anksčiau pastebėti problemą bei rasti jai sprendimą. Jei turite abejonių ar nerimaujate dėl šio kodekso laikymosi nuostatų bet kuriame darbo procese, skatiname Jus kuo skubiau mus apie tai informuoti bet kuriais žemiau nurodytais kontaktais:
·        pasikalbėkite su savo tiesioginiu vadovu, gamyklos direktoriumi, ar bet kuriuo Personalo skyriaus atstovu.
·        aprašykite problemą Jūsų kalba elektroniniame laiške bei išsiųskite jį el. pašto adresu compliance@homegroupholdings.com. Mes įsipareigojame, esant poreikiui, Jūsų žinutę išsiversti į anglų kalbą, tam, kad Grupės pasitikėjimo tarnyba galėtų tinkamai atlikti tyrimą dėl Jūsų pateiktos informacijos.
·        Nusiųskite anoniminę žinutę Home Group pasitikėjimo tarnybai. Norėdami tai padaryti: apsilankykite svetainėje www.homegroupholdings.com, atsiraskite ir paspauskite nuorodą, kur patalpintas Etikos kodeksas, atsidariusiame lange paspauskite žinutės ikoną „informuoti pasitikėjimo tarnybą“ ir atsidariusiame lange aprašykite esamą situaciją. Galite pateikti savo kontaktus arba galite išsiųsti anoniminę žinutę.
Home Group pasitikėjimo tarnybą sudaro tik Home Group įmonių grupės vadovų komanda. Esant poreikiui gali būti įtraukti vietiniai Home Group ekspertai. Mes užtikrinsime, kad tyrimas niekaip nepablogins darbuotojo darbinės veiklos ir / ar darbinės padėties.
Situacijų pavydžiai, kurie padės identifikuoti elgesio situacijas plačiau aprašomi priede HG-HR-KLP-H-002-A-01.

SITUACIJOS, KURIŲ MES TURĖTUME VENGTI DARBE

Kartais sunku įvertinti, ar nėra interesų konflikto. Jei turite kokių nors abejonių,  visada būkite skaidrūs ir klauskite savo tiesioginio vadovo. Jei kiltų aiškus toliau aprašytas interesų konfliktas, apie tai privalote nedelsiant pranešti savo tiesioginiam vadovui. Toliau pateikiami keli situacijų tipai, kuriuos turime žinoti.

Verslo galimybės

Nei vienas iš mūsų negali savo naudai pasinaudoti verslo galimybėmis, kurios gali atsirasti atliekant savo pareigas Home Group. Taip pat nė vienas iš mūsų negali naudoti įmonės turto ar informacijos bet kokiai asmeninei naudai gauti. Jei suabejojate, visada klauskite savo tiesioginio vadovo.

Pavyzdys: Jūs esate atsakingi už transporto organizavimą. Kito darbuotojo, kuris yra Jūsų geras kolega arba su kuriuo bendraujate kasdien, šeimoje yra transporto paslaugas teikianti įmonė Home Group. Tai yra interesų konfliktas, nes Jūs galite juos vertinti geriau nei kitas transporto įmones.

Kitas darbas

Bet koks darbas už Home Group ribų už atlygį ar be jo neturi turėti įtakos darbo rezultatams. Mes negalime turėti kitų išorinių verslo interesų, kurie reikalauja mūsų laiko ir dėmesio vykdomų funkcijų arba darbo įmonėje metu.

Pavyzdys: Jūsų šeima turi bakalėjos verslą. Jūs užsiimate prekių tiekimu į šią parduotuvę, įskaitant šviežią maistą, kurį galite gauti nuo 3 iki 5 ryto. Dienos metu Jums būtina palaikyti nuolatinį bendravimą telefonu, kad suorganizuotumėte prekių papildymą. Tai reikalauja Jūsų dėmesio ir neleidžia susikoncentruoti į savo atliekamo darbo pareigas ir tai pažeistų šį elgesio kodeksą

Dovanos, išmokos, kompensacijos

Kad ir kokios dovanos jums būtų dovanojamos, jei jos neturės įtakos jūsų sprendimams, jos turėtų būti priimamos bendrovės vardu, o ne jūsų naudai.. Tokias dovanas turėtumėte perduoti generaliniam direktoriui tolimesniems svarstymams.

Dovanos grynaisiais pinigais, asmeninės paskolos ar tokių įsipareigojimų garantijos, nepriklausomai nuo jų dydžio, gali būti laikomi kyšiu ir negali būti priimami visomis galimomis aplinkybėmis. Tokio pobūdžio pasiūlymai turi būti mandagiai, tačiau kartu griežtai atmesti arba nedelsiant grąžinti siuntėjui, jei jie buvo gauti be išankstinio įspėjimo. Apie tai nedelsiant turi būti pranešta Jūsų tiesioginiam vadovui. Tai taikoma bet kuriai situacijai, kuri gali turėti įtakos arba gali atrodyti kaip turinti įtakos priimamiems profesiniams sprendimams, atliekant konkretų darbą užimamų pareigų įmonėje ar tretiesiems asmenims metu. Jei suabejojate, visada klauskite savo tiesioginio vadovo.

Pavyzdys: turite du tiekėjus, kurių kainų lygis yra tas pats. Vienas tiekėjas aplankė Jus prieš Kalėdas ir paliko mažą siuntinį. Atidarę jį, radote brangų laikrodį. Tikėtina, kad kitą kartą Jūs teiksite šiam tiekėjui pirmenybę, nes kitas tiekėjas nedavė Jums dovanos, tačiau, galbūt, jo siūlomos paslaugos Home Group yra geresnės ir kokybiškesnės.

Kyšiai, dėkingumo mokesčiai ir panašios situacijos

Atlikdami savo pareigas Home Group negalime tiesiogiai ar netiesiogiai reikalauti ar priimti, siūlyti ar duoti kyšio, dėkingumo mokesčių, skolintis ar gauti kitokios neteisėtos ar neetiškos naudos.

Pavyzdys: Vairuotojas, pristatęs medžiagas į gamyklą, pasiūlo pinigų, kad priimtumėte mažesnį prekių kiekį nei nurodyta priėmimo-perdavimo dokumentuose. Dėl tokio elgesio Home Group patirs nuostolių.

Asmeniniai santykiai

Visi mes, dirbantys Home Group, turime būti dėmesingi bet kokiam interesų konfliktui, jeigu atlikdami savo pareigas bendraujame su šeimos nariais, giminaičiais ar artimais draugais. Tai taikytina tiek verslo santykiams įmonių Grupėje, tiek kituose verslo santykiuose.

Pavyzdys: Tarkime, kad turite darbuotoją Janiną, kuri yra atsakinga už naujų darbuotojų įdarbinimą Home Group. Janinos sūnėnas kandidatuoja į šias pareigas. Kadangi Janina yra atsakinga už darbuotojų įdarbinimą, tai būtų interesų konfliktas. Ji galėjo pasirinkti samdyti sūnėną, nes jis yra jos šeima narys, o ne kitą geriau kvalifikuotą kandidatą. Tai būtų mūsų elgesio kodekso pažeidimas.